TURUN YLIOPISTON AEROBIOLOGIAN YKSIKÖN SIITEPÖLYTIEDOTE

?

Tilanne

24.5.2018

Koivun kukinta on päättymässä maan eteläosissa ja heikentyy maan keskiosissa. Kukinta jatkuu maan pohjoisosissa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Heinien kukinta jatkuu maan eteläosissa ja on alkanut maan keskiosissa.

Koivun siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen kohtalaisia maan eteläosissa ja vaihtelevat kohtalaisista runsaisiin maan keskiosissa. Maan pohjoisosissa määrät ovat runsaita lukuun ottamatta Pohjois-Lappia, missä määrät ovat enimmäkseen vähäisiä. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat enimmäkseen vähäisiä maan eteläosissa ja erittäin vähäisiä maan keskiosissa. Määrät voivat olla korkeampia kukkivien kasvustojen välittömässä läheisyydessä. Maan etelä- ja keskiosissa ilmassa on myös männyn ja katajan siitepölyä. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille. Koivuallergikot voivat saada oireita koko maassa ja heinäallergikot maan etelä- ja keskiosissa.

Ennuste

24.5. - 28.5.2018

Koivun kukinta on päättymässä maan eteläosissa ja heikkenee maan keskiosissa. Maan pohjoisosissa kukinta jatkuu Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Koivun siitepölyä voi ennustejakson aikana kaukokulkeutua myös Pohjois-Lapin alueelle. Heinien kukinta jatkuu maan eteläosissa ja alkaa maan keskiosissa.

Koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan vähäisistä kohtalaisiin maan eteläosissa ja kohtalaisista runsaisiin maan keskiosissa. Maan pohjoisosissa määrät ovat enimmäkseen runsaita Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, missä määrien odotetaan vaihtelevan vähäisistä kohtalaisiin. Heinien siitepölymäärien odotetaan olevan enimmäkseen vähäisiä maan eteläosissa ja erittäin vähäisiä maan keskiosissa.


TilanneEnnuste


Siitepölytiedotteen toimittaa Turun Yliopisto