Sääosaamista myös Afrikan mantereelle

Sääpalvelut on haluttu jo pitkään ulottaa kaikkialle globaaliin maailmaan. Maailman ilmastokonferenssissa pohdittiin jo vuonna 2009 sekä tulevaa ilmastonmuutosta että säätiloihin- ja ilmastoon kuuluvan tiedon ulottamista myös kehitysmaihin. Kehitysmaissa ilmastonmuutos sekä sen mukanaan tuovat haasteet että ongelmat tuntuvat erilaisilta kuin maailman rikkaimmissa teollisuusmaissa. Ilmaston huomattava lämpeneminen voi kuitenkin olla tuhoisaa Afrikan kehitysmaille ja niiden kansalaisille. Ilmastonmuutos ongelmineen lisää sääpalveluiden kysyntää ja tarvetta myös Afrikassa. Vientiosaamiselle on siis koko ajan kovaa kysyntää Afrikan mantereella.

Afrikassa on paljon käsityöläisiä, kalastajia ja maanviljelijöitä. Useimpien afrikkalaisten elinkeino on suoraan sidoksissa esimerkiksi kalastukseen tai maanviljelykseen. Käytännön esimerkkinä voidaan mainita, että Itä-Afrikan Victoria-järvellä hukkuu vuosittain tuhansia kalastajia, sillä voimakas tuulenpuuska kaataa kalastusalukset. Jos kaikkialla Afrikan maissa olisi hyvä luku- ja kirjoitustaito sekä reaaliaikaiset sääpalvelut, onnettomuuksia tapahtuisi paljon vähemmän. Kalastamaan lähdettäisiin vain silloin, kun alueella olisi kalastukseen sopivat olosuhteet.

Ruandassa luku- ja kirjoitustaito on suhteellisen hyvä useimpien kansalaisten keskuudessa, myös alueen maanviljelijöiden. Usein tieto tulevasta viikon-, kahden viikon tai jopa kuukauden säästä ilmoitetaan maanviljelijöille tulostamalla sääennuste netistä. Tansaniassa useimmilla kansalaisilla on jokin älylaite, joka useimmiten on nykyaikainen matkapuhelin. Älypuhelinten omistajat käyttävät matkapuhelintaan mobiiliversion avulla, jolloin myös suora pääsy maailman sääpalveluihin helpottuu. Kehitysmaat tarvitsevat apua ja tukea, sillä ilmastonmuutos voi kohdella kehitysmaita ”ikävällä kädellä.” Kehitysmaiden ruoantuotanto vähenee, sairauksien määrä lisääntyy ja köyhyys pahenee. Tutustutaan seuraavaksi kansainvälisiin sääpalveluita tuottaviin yrityksiin, jotka kertovat koko maailman säätilan yhdellä kertaa.

Tunnetut kansainväliset sääpalvelut

World Weather Information Service

World Weather Information Service -sääpalvelu sisältää säähavaintoja ja sääennusteita sekä ilmastoon liittyvää tietoa kaikkialle globaaliin maailmaan. Palvelussa on saatavilla myös 5 vuorokauden sääennuste sekä koko kuluvan vuoden arvioitu sademäärä ja lämpötila.

Customweather

Customweather on yksityinen, globaali sääpalveluyritys. Customweather-sääpalveluyritys tuottaa palveluita yrityskäyttöön. Palvelussa näkyvät paikallissään lisäksi myös erilaiset sääilmiöt, kuten hurrikaanit ja reaaliaikainen merisää.

Accuweather

Accuweather-sääpalvelulla on runsaasti kokemusta säätilojen parissa, sillä palvelu perustettiin vuonna 1962. Palvelun kautta on saatavissa sääennusteita- ja havaintoja sekä lähimpien vuorokausien että myös koko kuluvan kuukauden säätilat. Accuweather-sääpalvelu tuottaa palveluita yrityksille ja erilaisille yhteisöille. Accuweather-sääpalvelun toimintaan kuuluu myös toimialaan liittyvä koulutus ja konsultointi.